Πρόβλεψη των εγκλημάτων πριν αυτά συμβούν
News, ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ — By admin on 3 Σεπτεμβρίου 2010 11:17Είναι πιθανό η αστυνομία να μπορεί να προβλέπει τα εγκλήματα, προτού αυτά γίνουν;
Οι επιστήμονες απαντάνε «ναι» στην παραπάνω ερώτηση!
Επιστήμονες από την Pennsylvania των Η.Π.Α. έχουν σχεδιάσει ένα λογισμικό πρόγραμμα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παρόμοιο με αυτό της επιστημονικής ταινίας Minority Report (Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να δείτε εδώ).
Το λογισμικό, που σύντομα θα χρησιμοποιείται από δικηγορικά γραφεία στην Αμειρκή, θα είναι ικανό να δείχνει ακόμα πού, πότε και πώς θα γίνει ένα έγκλημα προτού αυτό γίνει, όπως ακριβώς δηλαδή και στην ταινία του Steven Spielberg.
Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής Tom Cruise ηγείται μίας μονάδας που βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν το μέλλον και αποτρέπουν τα εγκλήματα προτού αυτά γίνουν.
Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε από τον Richard Berk, καθηγητή στο τμήμα Εγκληματολογίας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, συλλέγει μία σειρά διαφόρων μεταβλητών και υπολογίζει έπειτα με βάση έναν αλγόριθμο τις υψηλότερες πιθανότητες που υπάρχουν για να συμβεί ένα έγκλημα.
Το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στην Βαλτιμόρη και την Φιλαδέλφεια για να προβλέψει ποιά από τα άτομα που βρίσκονταν σε αστυνομική παρακολούθηση ή επιτήρηση είναι πιθανό να δολοφονήσουν ή να δολοφονηθούν.
Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι οι δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθεί θα είναι επιτυχημένες και έπειτα θα μπορέσει να χρησιμοποιείται σε διεθνές επίπεδο για τη μείωση ή την πάραξη του εγκλήματος.
«Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε επιτήρηση ή παρακολούθηση είναι υπό την επίβλεψη ενός αστυνομικού. Η ερώτηση στην οποία ο αστυνομικός πρέπει να απαντήσει είναι ‘ποιό είναι το επίπεδο επίβλεψης που υπάρχει;’», είπε ο καθηγητής Berk.
«Μέχρι τώρα, οι αστυνομικοί ελέγχαν το ποινικό μητρώο του ατόμου και με βάση την κρίση τους καθορίζαν το επίπεδο επίβλεψής του. Αυτή η έρευνα αντικαθιστά τους πρόχειρους και αμφίβολους αυτούς υπολογισμούς», πρόσθεσε.
Η τεχνολογία αυτή υπολογίζει δεκάδες μεταβλητές, από το ποινικό μητρώο μέχρι τη γεωγραφική θέση.
Το είδος καθώς και ο χρόνος εκτέλεσης του εγκλήματος είναι οι δύο κυριότερες μεταβλητές της έρευνας.
Από μία βάση δεδομένων 60.000 εγκλημάτων, η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα μέρος του συνόλου των υπόπτων (που είναι υπό επιτήρηση ή με εγγύηση) που είναι πιθανότερο να διαπράξουν ένα έγκλημα.
Τώρα, ισχυρίζονται ότι μπορεί να προβλέψουν ένα ποσοστό γύρω στο 8% στισ Η.Π.Α., σε σχέση με το σημερινό 1%.
Αυτοί, τέλος, που θα αναγνωρίζονται από το πρόγραμμα ως «πιθανοί εγκληματίες» θα υπόκεινται σε πιο σκληρή επιτήρηση, αυστηρότερο έλεγχο, πιο σκληρούς όρους εγγύησης, πιο στενή επίβληψη, κ.τ.λ.
Προς το παρόν, πάντως, το πρόγραμμα δεν υποδεικνύει το πού ή το πότε θα γίνει το έγκλημα.
(Πηγή)
0 Comments
You can be the first one to leave a comment.