Εκατομμύρια βατράχια, που βγήκαν από τη λεκάνη της νεκρής λίμνης Κορώνειας, κάλυψαν το πρωί της 26ης Μαίου το οδόστρωμα στην Εγνατία Οδό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να προκληθούν τροχαία ατυχήματα εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
«Ηταν τόσα πολλά νωρίς το πρωί, ώστε ο δρόμος έμοιαζε με σκουρόχρωμο χαλί σε μήκος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου. Τα αυτοκίνητα πάτησαν χιλιάδες βατράχια και δημιουργήθηκε ένα γλοιώδες στρώμα στην άσφαλτο στο ρεύμα προς Καβάλα. Πρώτη φορά αντικρύζω τέτοιο θέαμα», είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θάνογλου, από τους πρώτους που βρέθηκε στο σημείο του αυτοκινητόδρομου που περνάει μια ανάσα από την πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, στο ύψος του χωριού Προφήτης.
Εκατομμύρια βατράχια πηδούσαν στην άσφαλτο και λειώνονταν από τα αυτοκίνητα, ενώ ακόμη και οι αστυνομικοί παρατηρούσαν αποσβολωμένοι την επιδρομή των μικροσκοπικών αμφιβίων. Το εντυπωσιακό φαινόμενο προκάλεσε έκπληξη και πανικό στους οδηγούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς μαύρισε ξαφνικά το οδόστρωμα. Τρεις οδηγοί έχασαν τον έλεγχο στην ολισθηρή επιφάνεια και έπεσαν στις προστατευτικές μπάρες χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν. «Τα βατράχια ήταν σκουρόχρωμα και μικρά, στο μέγεθος ακρίδας. Πολύ μικρότερος αριθμός είχε εμφανιστεί και τις προηγούμενες μέρες στον δρόμο και τα χωριά Βασιλούδι και Αγιος Βασίλειος, ωστόσο αυτό που συνέβη στην Εγνατία Οδό ήταν ανεπανάληπτο», δήλωσε ο Χρήστος Κόνιαρος, διοικητής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
Το ρεύμα προς Καβάλα του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου παρέμεινε κλειστό από τις 7 έως τις 10 το πρωί και γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας. Οταν ο ήλιος άρχισε να ζεσταίνει την άσφαλτο, τα εκατομμύρια βατράχια μπήκαν στα χωράφια και κατευθύνθηκαν προς την Παλιά Εθνική Οδό.
Δεν είναι ασυνήθιστο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Λαγκαδά και συνδυάζεται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κορώνεια. Η μετατροπή της λίμνης σε έλος, εξαιτίας των πολλών φετινών βροχοπτώσεων, ευνόησε την αναπαραγωγή των βατράχων, οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν με μεγαλύτερους ρυθμούς, καθώς δεν υπάρχουν ψάρια για να περιορίσουν τους γυρίνους, ούτε αρπακτικά πουλιά, για τα οποία αποτελούν τροφή. Οι ειδικοί του Φορέα Διαχείρισης του οικοσυστήματος Κορώνειας- Βόλβης είναι καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν πρόκειται να διαρκέσει πολλές μέρες, καθώς τα βατράχια που κατευθύνθηκαν προς την Παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας, στην περιοχή του Ευαγγελισμού, από τη στιγμή που βγήκαν στη στεριά θα γίνουν… βορά φιδιών και άλλων ζώων, οπότε ο πληθυσμός τους θα μειωθεί.
(Πηγή)
Σύμφωνα, ωστόσο με την είδηση αυτή, τα βατράχια συνέχισαν και την επόμενη ημέρα να προκαλούν προβλήματα στο δρόμο της Εγνατίας.
Τέλος, πριν από μεγάλους σεισμούς που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως, όπως π.χ. το 2008 στην Κίνα (δείτε εδώ) και πριν από αυτόν στη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας (εδώ), είχε παρατηρηθεί και στις δύο περιπτώσεις «μεταναστεύσεις» βατράχων.
Γι αυτό, ορισμένοι ερευνητές κάνουν λόγο για κακό οιωνό ενός μεγάλου σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας…